Verslag | Belangrijke zege Ajax O18 in Youth League op Besiktas

Juichen Ajax O18 Besiktas Van Axel Dongen 880

Ajax O18 heeft een belangrijke zege geboekt in de UEFA Youth League. In Turkije won de ploeg van trainer Dave Vos dankzij een benutte penalty door Amourricho van Axel Dongen met 0-1 van Besiktas.

• #UYL
  • #AjaxO18

In Istanbul kon Vos geen gebruikmaken van de diensten van Silvano Vos, Diyae Jermoumi en Kristian Hlynsson. Vos en Jermoumi waren geblesseerd achtergebleven in Amsterdam, Hlynsson stond maandag in de basis bij Jong Ajax. De opdracht was simpel: winnen. Want alleen dan bleef het uitzicht op overwintering helder.

Handenbinders
Ajax O18 startte prima tegen Besiktas. De Turken hadden het lastig met de Ajacieden. Vooral de hoog spelende Prince Aning aan de linkerkant en Christian Rasmussen als handige aanvaller op rechts bleken de handenbinders in de eerste helft.

In de dertiende minuut zag een Turkse verdediger geen andere oplossing dan Van Axel Dongen een ferme zet in de rug te geven. De Bulgaarse scheidsrechter aarzelde niet en gaf Ajax een strafschop. Amourricho van Axel Dongen faalde niet van elf meter: 0-1.

Controle
O18 kwam nauwelijks in de problemen. Verdedigend hadden Tristan Gooijer, Oliver Aertsen en Mateja Milovanović het uitstekend onder controle waardoor Charlie Setford zich niet bovenmatig hoefde in te spannen om zijn doel schoon te houden in het eerste bedrijf.

In de tweede helft startte Besiktas furieus en moest Setford in de eerste drie minuten drie keer redding brengen op schoten van de thuisploeg. De trainer van de Turken had een ander soort strijdplan op zijn ploeg losgelaten waarin vooral voetballend oplossingen werden gezocht. Dat leverde een veel interessantere wedstrijd op.

Invaller Dall
In de 73e minuut kreeg Ajax eindelijk de kans om de score te verdubbelen. Met z’n vieren waren ze op weg naar het Turkse doel, maar invaller Eskild Dall kreeg de bal niet bij één van de drie vrijstaande ploeggenoten.

Ook vijf minuten voor tijd had Dall een gigantische mogelijkheid op de 0-2, maar dit keer redde de doelman. Kort daarop kwam de volgende grote kans voor Ajax. Dit keer maakte Sarfo het niet af.

Hectische slotfase
In de slotfase moest Ajax met tien man verder omdat Banel zijn tweede gele kaart ontving. Besiktas rook bloed en trok nog feller ten strijde. De paal en Setford voorkwamen echter de gelijkmaker. De gemoederen liepen vervolgens zo hoog op dat er een flinke opstoot ontstond waarvoor Milovanović en Bilgic de rode kaart kregen.

Besiktas kwam in blessuretijd langszij, maar de scheidsrechter keurde de treffer wegens buitenspel af. Zo overleefde Ajax met negen man de krankzinnige slotfase en is door de overwinning dicht bij overwintering.

Besiktas - Ajax O18 0-1 (0-1)
13. Van Axel Dongen 0-1

Ajax O18: Setford; Gooijer, Aertssen, Milovanović, Aning; Brandes, Misehouy (65. Dall 90+2 Oughcha), Agougil (65. Chourak), Rasmussen (65. Sarfo), Banel, Van Axel Dongen