Jong Ajax knokt zich voorbij Jong AZ

Jong Ajax
Jong Ajax

Jong Ajax heeft vrijdagavond in een heerlijke wedstrijd tegen Jong AZ de drie punten in eigen huis gehouden. Ondanks een achterstand en een man minder wisten de jonkies dankzij doelpunten van Enric Llansana en Brian Brobbey (2) de wedstrijd om te buigen: 3-2.

Max de Waal mocht voor het eerst vanaf de aftrap beginnen en startte op de rechtsbuitenpositie. Ook voor de Amerikaan Alex Méndez was er een basisplaats weggelegd. Het betekende dat Llansana weer een linie naar achterschoof en de centrale verdediging vormde met Neraysho Kasanwirjo.

Meteen goals
Waar beide ploegen in eerste instantie nog weifelend startten om de ruimtes te vinden, hielp Jong Ajax de tegenstander een handje door slordig uit te verdedigen. Peer Koopmeiners pakte het cadeautje dankbaar uit en schoot de bal hard achter Dominik Kotarski.

Geen man overboord: toen Llansana even later een vrije trap van Méndez binnenkopte, waren de verhoudingen al snel weer hersteld: 1-1.

Sterke Brobbey
Jong Ajax leek snel weer in het eigen mes te lopen. Victor Jensen werd afgestopt op het middenveld, trapte na en kon met rood inrukken. Het was voor Jong AZ het startsein om de druk op te voeren. Koopmeiners teisterde de lat met een pegel en eigenlijk leek het wachten tot het moment dat de 1-2 ging vallen.

De tactiek van Jong Ajax had al even niet meer om het lijf dan gegroepeerd verdedigen en ‘alle ballen op Brobbey’, maar het pakte wel goed uit. Een lange bal viel net over de Alkmaarse defensie, Brobbey worstelde zich richting doelman Evora en schoot hard binnen: 2-1. Een geweldige opsteker vlak voor rust.

Jong Ajax kreeg na de thee snel een gouden kans om de score uit te breiden. Brobbey ging op de doelman af, werd in de ogen van scheidsrechter Bijl onrechtmatig gestopt en mocht vervolgens vanaf de stip zelf de 3-1 binnentikken. Jong Ajax zat ineens op rozen, maar moest even later toezien hoe de bal via de kluts bij Margaret belandde: 3-2.

Brian Brobbey scoorde twee keer, waarvan één keer vanaf de stip.

Jong AZ rook bloed, maar Jong Ajax had zo maar weer de marge naar twee kunnen tillen als een counter via Giovanni, Youri Regeer en Brobbey iets beter was uitgespeeld. Ook een overtalsituatie met opnieuw Brobbey en Regeer viel net niet goed.

Fris elan
Van der Gaag trachtte vervolgens de aanval van wat nieuw elan te voorzien door De Waal en Giovanni te wisselen voor Jaymillio Pinas en Sontje Hansen. Het zorgde ervoor dat Jong Ajax niet alleen maar hoefde te verdedigen, maar zich ook wat vaker op de helft van Jong AZ kon melden.

Het gigantisch hoge tempo in de hele wedstrijd begon tegen het einde zijn tol te eisen, al kon het eigenlijk nog alle kanten op. Koopmeiners kon een counter van Pinas en Hansen ternauwernood naast tikken, al scoorde hij daarbij wel bijna in eigen doel.

Aan de overzijde volgde een haast nog kolderieker moment: Jong AZ kon bijna vrij binnenschieten maar zag dat de bal tweemaal via de paal in de handen van Kotarski belandde.

Op karakter
Ondanks acht minuten blessuretijd werd er niet meer gescoord en zo pakte Jong Ajax op wilskracht drie terechte punten en mag het weer omhoogkijken. Maandag wacht, wederom op de Toekomst, Jong FC Utrecht.

Jong Ajax – Jong AZ 3-2 (2-1)
7. Koopmeiners 0-1
13. Llansana 1-1
42. Brobbey 2-1
50. Brobbey 3-1 (pen.)
58. Margaret 3-2

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, Rensch, Llansana, Kasanwirjo, Douglas, Regeer, Jensen, Mendez (79. Musampa), De Waal (70. Pinas), Brobbey, Giovanni (70. Hansen, (90+6. Martha)