Jong Ajax verliest op bezoek bij Roda JC

Header 1420
Header 1420

Jong Ajax heeft vrijdagavond de tweede competitiewedstrijd van het seizoen met 1-0 verloren bij Roda JC. De enige treffer in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade werd in de tweede helft vanaf elf meter gemaakt.

John Heitinga wijzigde zijn ploeg op twee plekken ten opzichte van het eerste competitieduel met Telstar afgelopen maandag. Mateja Milovanovic en Naci Ünüvar speelden in plaats van Youri Baas en Francisco Conceição.

Grote kans Ünüvar
De wedstrijd in Kerkrade kwam moeizaam op gang. Het tempo in de beginfase lag bij beide ploegen laag waardoor er nauwelijks kansen werden gecreëerd. Het eerste grote gevaar van Ajax kwam na een kleine twintig minuten spelen toen Ünüvar met een snoekduik de score wilde openen. Doelman Rody de Boer van Roda JC was attent en keerde de inzet van de Ajacied.

Na de eerste grote mogelijkheid werd het leuker in Zuid-Limburg. De thuisploeg werd brutaler en meldde zich vaker op de Amsterdamse helft. Ook Jong Ajax-aanvoerder Christian Rasmussen liet zich gelden. De Deen slalomde door de verdediging van Roda JC maar vond, net als Ünüvar, doelman De Boer op zijn pad.

Enkele minuten later was het Youri Regeer die een grote mogelijkheid kreeg, maar ook zijn inzet werd gepareerd. De thuisploeg kwam niet verder dan een afgekeurde goal waardoor beide ploegen met 0-0 gingen rusten.

Zowel Ajax als Roda JC begon ongewijzigd aan het tweede bedrijf. De thuisploeg, met oud-Ajacied Terrence Douglas in de basiself, kreeg de eerste mogelijkheid na de rust via Jamie Yayi Mpie, maar zijn schot ging naast.

Knullige penalty
Na 67 minuten was het wel raak voor de Limburgers. Omdat Kik Pierie onbedoeld hands maakte in zijn eigen zestien nadat doelman Sten Kremers hem inspeelde mocht Roda-aanvaller Dylan Vente aanleggen vanaf de stip; hij faalde niet en zette de thuisploeg op voorsprong.

Jong Ajax ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Verder dan enkele mogelijkheden van Sontje Hansen, Kristian Hlynsson en Rasmussen kwamen de Amsterdammers niet.

Na afloop was Heitinga niet ontevreden. "Je moet jezelf belonen. Als je kijkt naar ons veldspel en onze veldbezetting denk ik dat we een groot gedeelte van de wedstrijd gedomineerd hebben. Dit hoort erbij. Maar als ik zie hoe de jongens zich gepresenteerd hebben vandaag, ben ik tevreden. Als dit het niveau wordt wat ze gaan laten zien, dan kijk ik uit naar de komende wedstrijden."

Roda JC – Jong Ajax 1-0 (0-0)
67. Dylan Vente 1-0

Jong Ajax: Kremers; Gooijer (70. Jermoumi), Warmerdam (90. Martha), Pierie, Milovanovic (70. Aertssen); Regeer, Fitz-Jim, Hlynsson (84. Misehouy); Hansen (90. Vos), Rasmussen, Ünüvar.