Overtuigende thuiszege voor Ajax Vrouwen op PSV

Ajax Vrouwen1

De Ajax Vrouwen hebben zondag een thuiszege op PSV geboekt. Op sportcomplex de Toekomst werd met 3-2 gewonnen door treffers van Eshly Bakker, Lisa Doorn en Nikita Tromp.

• #AjaxVrouwen

In Enschede won FC Twente met 1-0 van ADO Den Haag, waardoor de thuisploeg zich tot kampioen kroonde. PSV is de huidige nummer twee, op drie punten gevolgd door Ajax. Volgende week staat de laatste speelronde op het programma. Met zeer gunstige ontwikkelingen kunnen de Ajax Vrouwen nog de tweede plaats afdwingen en daarmee een ticket voor de voorronde van de UEFA Women's Champions League.

Uitstekende beginfase
De Ajax Vrouwen begonnen uitstekend aan het duel. Met felle druk werd de opponent uit Eindhoven (ver) naar achteren gedrukt. Het leidde ook tot concreet doelgevaar. In de elfde minuut schoot Soraya Verhoeve na een knappe aanval op de lat.

Ruim tien minuten later was het alsnog raak. Eshly Bakker werd diep gestuurd en kwam uit op een lastige plek wat aan de rechterkant van het strafschopgebied. De aanvaller vond echter de perfecte oplossing en schoot via de binnenkant van de paal de openingstreffer tegen de touwen.

Weinig dreiging van PSV
Direct volgde nog een gevaarlijk moment, via Chasity Grant, maar ditmaal kon PSV voor de doellijn redding brengen. De Eindhovenaren kwamen in het eerste bedrijf niet echt in het stuk voor, al ontwikkelden ze richting de rust wel wat druk richting het Ajax-doel. Los van wat gevaar uit standaardsituaties leverde dat niet veel op.

In dat opzicht bevatte het spel van de Ajacieden meer dreiging. Op slag van rust volgden er opnieuw gevaarlijke momenten, maar Eshly Bakker kon bij voorzetten vanaf rechts en links niet afdrukken voor een tweede goal.

Na rust keerde de doelpuntenmaakster niet meer terug op het veld, evenals Stefanie van der Gragt. Ze werden vervangen door respectievelijk Tromp en Quinty Sabajo.

In het tweede bedrijf incasseerden de Ajax Vrouwen al snel een domper. Nota bene na een Amsterdamse corner brak PSV razendsnel uit met een overtalsituatie. Smits zag haar inzet eerst nog op de doellijn worden gekeerd, maar profiteerde alsnog in de rebound: 1-1.

Veerkracht getoond
Het sierde de Ajax Vrouwen dat ze zich niet lieten kennen en vol overgave op jacht gingen naar de 2-1. Een klein spervuur aan aanvallen volgde, waarbij vooral Grant nadrukkelijk aanwezig was. Aanvankelijk leidde die aanvalsdrang niet tot succes: de finesse ontbrak of keeper Van Veenendaal lag in de weg.

Door een minder moment van de PSV-goalie kwamen de Ajax Vrouwen in de 61e minuut opnieuw op voorsprong. Zij verkeek zich op een indraaiende corner van Doorn: 2-1. Daarmee was de hernieuwde (en tevens verdiende) voorsprong een feit.

Kansen voor beide doelen
Een zeer interessante slotfase was ingegeven. PSV moest om zijn titelkansen levend te houden en dat bood de Ajax Vrouwen natuurlijk mogelijkheden op de tegenstoot. Het leidde tot kansen voor beide doelen: Smits dook voor Claire Dinkla op, maar de Ajax-keeper kwam als winnaar uit de strijd. Aan de andere kant werd een kopbal uit een corner door PSV van de doellijn gehaald.

Negen minuten voor tijd kwamen de Ajax Vrouwen op een comfortabele 3-1-voorsprong na een prachtige counter. Victoria Pelova stak Grant weg en de vleugelaanvaller bleek niet zelfzuchtig. Met een balletje breed bood ze Tromp een niet te missen kans.

In de blessuretijd maakte PSV de 3-2, maar dat was slechts een treffer voor de statistieken.

Ajax Vrouwen – PSV 3-2 (1-0)
21. E. Bakker 1-0