Tiental Jong Ajax na rust onderuit bij FC Volendam

Fitzjim 1420

Jong Ajax is er niet in geslaagd om punten te pakken op bezoek bij FC Volendam. De ploeg van trainer John Heitinga kwam nog wel snel op voorsprong door een goal van Christian Rasmussen, maar omdat Enric Llansana vlak voor rust na een rode kaart moest inrukken ging het in de tweede helft toch mis: 3-1.

FC Volendam klopte de wedstrijd vooraf op tot haast mythische proporties. Het stadion was voor het eerst in dertien jaar uitverkocht en een dj en vuurwerkshow zorgden voor een sfeer alsof FC Volendam zou beginnen aan de bekerfinale. En hoewel de eerste kans voor de thuisclub was, scoorde Jong Ajax al in de derde minuut: Naci Ünüvar kwam door vanaf links, rende het strafschopgebied binnen en gaf de bal al struikelend voor op Rasmussen, die simpel kon binnentikken.

Op de counter
Jong Ajax moest ondanks de voorsprong voornamelijk op de counter spelen. Met Patrickson Delgado en Kian Fitz-Jim als verdedigende middenvelders probeerde het de Volendamse aanvallen al in een vroeg stadium onschadelijk te maken. Dat lukte redelijk. Als er al een bal doorkwam, was Calvin Raatsie er als de kippen bij om de steekpasses voor de voeten van de Volendam-aanvallers weg te plukken.

Het ging een half uur goed, totdat Volendam een penalty kreeg en scoorde via Mühren. Weliswaar een terechte gelijkmaker, maar Jong Ajax bleef gevaarlijk in de tegenaanval. Kristian Hlynsson kon van dichtbij binnenschieten en uit de rebound schoot Sontje Hansen nog tegen de lat. Een wedstrijd die dus alle kanten op kon, ware het niet dat Enric Llansana aan de noodrem moest trekken bij een counter en vlak voor rust kon inrukken met een rode kaart.

Volendam slaat toe
Hansen werd daarna geslachtofferd en Steven van der Sloot viel in. Er waren immers nog veel minuten te spelen. Vlak na rust sloeg Volendam al toe. Oristiano tikte een voorzet van dichtbij binnen en maakte de opdracht voor Jong Ajax zo nog een stuk moeilijker.

Jong Ajax kwam er nauwelijks meer uit. Het was vooral aan Raatsie te danken dat de wedstrijd niet voortijdig in het slot werd gegooid. John Heitinga bracht Ar’Jany Martha nog voor Fitz-Jim, maar dat zette weinig zoden aan de dijk. Sterker nog, een kwartier voor tijd tikte Mühren de 3-1 binnen en restte Jong Ajax niets anders dan de schade beperkt houden.

Jong Ajax hield in de slotfase de gelederen gesloten, maar in Volendam was het feest: dat zette een reuzenstap naar promotie en kan volgend seizoen zeer waarschijnlijk het ‘grote’ Ajax ontvangen.

FC Volendam – Jong Ajax 3-1 (1-1)

3. Rasmussen 0-1
27. Mühren 1-1 (pen.)
51. Oristanio 2-1
74. Mühren 3-1

Opstelling Jong Ajax: Raatsie, Van Gelderen, Llansana, Musampa (80. Yah), Baas, Delgado (46. Hillen), Fitz-Jim (66. Martha), Hlynsson, Hansen (44. Van der Sloot), Rasmussen, Ünüvar (80. Enem)