Tromp schiet Ajax Vrouwen naar halve finale beker

THUMBAJAXHEERENVEEN (1)

De Ajax Vrouwen hebben het duel in de kwartfinale van de KNVB Beker met sc Heerenveen met 1-2 gewonnen. Nikita Tromp was met een knappe goal in de tweede helft de matchwinner.

• #AjaxVrouwen

De Ajax Vrouwen hadden in Friesland van meet af aan het beste van het spel. Met een verbaal zeer aanwezige Sherida Spitse in een controlerende rol op het middenveld, domineerden de Amsterdammers de eerste helft. Heerenveen werd tot ver op eigen helft teruggedrukt en kwam er -  behoudens een spaarzame uitbraak - niet aan te pas.

Ban gebroken
Toch kwam Ajax maar heel moeizaam tot kansen. De Friezen verdedigden scherp en bij de ploeg van Danny Schenkel ontbrak het aan de goede eindpass.

Aan die patstelling kwam na welgeteld 42 minuten een einde. Ajax verraste door een hoekschop kort te nemen en de bal op een meter of twintig panklaar te leggen voor Marjolijn van den Bighelaar. Zij haalde subtiel uit met de binnenkant van de voet; het schot was keeper Tess van der Vlier te machtig.

Spektakel na rust
Toch ontbrandde het bekerduel pas in de tweede helft. Zo'n tien minuten na de hervatting sloeg Heerenveen plotseling toe. Tiny Hoekstra brak over rechts door en passeerde Claire Dinkla met een droge schuiver in de lange hoek.

De gelijkmaker, die behoorlijk tegen de verhoudingen in viel, zette Ajax duidelijk op scherp. Na een drietal kleinere kansen was het invaller Nikita Tromp die haar ploeg weer op voorsprong zette. Op haar harde en bekeken uithaal was Van der Vlier volkomen kansloos.

In de fase na de knappe goal van Tromp leek Ajax de controle definitief terug te hebben. Kort voor tijd was het echter weer Hoekstra die een enorme kans kreeg. Dit keer wist Dinkla wél redding te brengen.

Uiteindelijk kwam de bekerzege van Ajax nooit meer écht in gevaar. De ploeg stoot zodoende door naar de halve finale. Kers op de taart van een mooie voetbalavond was de langverwachte rentree van Liza van der Most, die er bijna een jaar uit lag met een slepende blessure.

SC Heerenveen - Ajax Vrouwen 1-2 (0-1)
42. Van den Bighelaar 0-1
57. Hoekstra 1-1
67. Tromp 1-2

Ajax: Dinkla, Van der Gragt (59. Dijkstra), Spitse, L. Bakker, Van den Bighelaar, Grant, Van Diemen (87. E. Bakker), Lewerissa (87. Van der Most), Pelova, Stiekema (59. Tromp), De Sanders