Van Axel Dongen schiet Jong Ajax langs Roda JC

Jong Ajax Roda Juich

Jong Ajax heeft een uitstekende overwinning geboekt op Roda JC. Na de 1-0 van Anass Salah-Eddine maakte Roda nog gelijk, maar Jay Gorter hield Jong Ajax met een gestopte strafschop in de race om vervolgens invaller Amourricho van Axel Dongen de winnende te zien maken: 2-1.

John Heitinga had basisplaatsen ingeruimd voor Devyne Rensch en Kian Fitz-Jim. Dit had wel tot gevolg dat Youri Regeer voor het eerst dit seizoen begon op de bank. De aanval was met Ar’Jany Martha, Danilo en Naci Ünüvar volledig anders dan de aanval die enkele dagen eerder startte tegen FC Volendam.

Toen stond het overigens na negentien minuten al 3-2, nu viel er na datzelfde aantal minuten niet eens één kans te noteren. Beide ploegen waren te slordig in de passing om echt het initiatief te nemen, al kwam Jong Ajax halverwege de eerste helft wat beter in het spel. Vooral Ünüvar stichtte gevaar, al ging een afstandsschot naast en redde keeper Rody de Boer op enkele inzetten.

Vooral de middenvelders hadden moeite om elkaar te vinden. Ook al wisselden Kristian Hlynsson en Victor Jensen regelmatig van positie: het bleef wat onwennig ogen. Het fysiek sterkere Roda JC probeerde de linies kort te houden en Jong Ajax kwam er maar niet doorheen.

Goal Salah-Eddine
Na rust was het dan Salah-Eddine die de ban brak. De 19-jarige linksback, die sinds de blessure van Youri Baas veel minuten maakt, tekende tegen Volendam al voor zijn eerste assist en scoorde nu van dichtbij zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

Jong Ajax leek bevrijd door de openingstreffer en tikte wat makkelijker. Met name Fitz-Jim strooide soms weer met heerlijke passjes en zag hoe Hlynsson met een poeier via de lat overschoot.

Toch kwam Roda weer op gelijke hoogte. Jay Gorter, die eerder nog een knappe redding verrichtte, moest het antwoord schuldig blijven op een vrije trap van Robert Klaasen. Het leek dan ook weer als ‘vanouds’ mis te gaan in de tweede helft, zeker toen scheidsrechter Rozendal naar de stip wees na een ongelukkige handsbal van Ünüvar. De strafschop werd echter uitstekend gepakt door Gorter, die Jong Ajax daarmee in de race hield.

Gouden invalbeurt Van Axel Dongen
Heitinga bracht tien minuten voor tijd Christian Rasmussen en Van Axel Dongen en die laatste wissel sorteerde vrijwel direct effect: bij de eerste de beste aanval was Van Axel Dongen het eindstation en hij schoot hard van dichtbij binnen.

Ook voor de 17-jarige linksbuiten was het zijn eerste doelpunt. Eindelijk waren de rollen dus eens omgedraaid in een wedstrijd waarin de kansen in eerste instantie in het voordeel van de bezoekers keerden.

Roda leek door de uppercut van slag, al had het met een schot tegen de paal nog wel gelijk kunnen maken. Even daarvoor was Danilo met een hard schot nog dicht bij de 3-1. Door de drie punten pakt Jong Ajax weer de koppositie in de strijd om de tweede periode, die het vrijdag op bezoek bij De Graafschap mag gaan verdedigen.

Jong Ajax – Roda JC 2-1 (0-0)
54. Salah-Eddine 1-0
70. Klaasen 1-1
82. Van Axel Dongen 2-1

Opstelling Jong Ajax: Gorter, Rensch (61. Regeer), Llansana, Musampa, Salah-Eddine, Fitz-Jim, Jensen, Hlynsson (81. Rasmussen), Martha (81. Van Axel Dongen), Danilo, Ünüvar (88. De Waal)