Verslag | Leuchter bezorgt Ajax Vrouwen belangrijke zege in Sittard

Header Winst 1280

De Ajax Vrouwen hebben zaterdagavond het uitduel met nummer drie Fortuna Sittard gewonnen. Met twee doelpunten na rust schoot Romée Leuchter de Amsterdammers naar een hele belangrijke zege in de titelstrijd: 1-2.

• #AjaxVrouwen

De interlandperiode betekende enkele weken geen competitievoetbal in de Azerion Vrouwen Eredivisie voor de Ajacieden. Het laatste duel van de Ajax Vrouwen was op 31 maart 2023 tegen sc Heerenveen: 2-5. In tegenstelling tot het duel met de Friezen stond Tiny Hoekstra in de basis en zat Isa Kardinaal op de bank. Nadine Noordam startte als rechtsback in Sittard.

Overwicht
Het duel in Limburg begon zonder veel gevaar vanuit beide kanten. De Ajax Vrouwen hadden een licht overwicht en creëerden enkele kleine mogelijkheden via Leuchter en Chasity Grant, maar grote kansen bleven uit. Vooral laatstgenoemde zorgde in een nat Sittard voor gevaar vanuit de rechterkant.

Na dertig minuten spelen was Hoekstra dicht bij de openingstreffer, maar haar inzet werd gekeerd door de keeper. Vlak voor rust trad de Limburgse keeper opnieuw goed op, ditmaal na een poging van Lisa Doorn. Zodoende gingen beide teams zonder doelpunten naar de kleedkamer.

Twee strafschoppen
Het tweede bedrijf begon spectaculair. Na enkele minuten spelen verzilverde de thuisploeg een strafschop, waardoor Ajax Vrouwen, net als tegen sc Heerenveen in de achtervolging moesten. Drie minuten later ging de bal aan de andere kant op de stip. Na een handsbal van de Limburgers in de eigen zestien mocht Leuchter aanleggen. De spits van de Ajax Vrouwen faalde niet en knalde de Amsterdammers weer naast Fortuna.

Het was diezelfde Leuchter die even later opnieuw bejubeld werd door haar ploeggenoten. Een scherpe steekpass bereikte Hoekstra, die op haar beurt bij de tweede paal Leuchter in stelling bracht. De goaltjesdief hoefde alleen haar rechtervoet tegen de bal te plaatsen: 1-2.

Nadat de schade was hersteld kwamen de Ajax Vrouwen in de slotfase niet in grote problemen. Dankzij de overwinning op de nummer drie van de competitie klimmen de Ajax Vrouwen, in ieder geval voor even, naar plek één. Concurrent FC Twente komt zondag in actie en kan bij een zege de koppositie weer terugveroveren. Over zeven dagen staat dé kraker op het programma in Amsterdam: Ajax Vrouwen – FC Twente.

Fortuna Sittard – Ajax Vrouwen 1-2 (0-0)
47. Wullaert 1-0
50. Leuchter 1-1
64. Leuchter 1-2

Ajax Vrouwen: Kop; Noordam, De Sanders, Doorn, Weerden; Spitse, Bakker (82. Van Gool), Sabajo (88. Munsterman); Grant (90. Kruize), Leuchter, T. Hoekstra.